DOBITNICI “POVELJE ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO 2024. godine

BRANK SMILJANIĆ

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva posthumno

Branko Smiljanić je glumac koji je velikog traga ostavio i na filmu, i na televiziji i, naravno, ponajprije u lutkarskom kazalištu. Bio je i član Kazališta lutaka u Rijeci od 1978. do 1985. godine, a u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je član ansambla od 2003. Televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama Bitange i princeze, Zabranjena ljubav i Dobrim namjerama. Njegove uloge u međunarodnim koprodukcijama također ostaju kao značajan trag u svjetskome filmu. Njegov glavni doprinos ipak je bio lutkarskoj umjetnosti. U širokoj paleti uloga koju je ostvario u lutkarskom kazalištu izdvajaju se uloga Monostatosa u Čarobnoj fruli te uloge u predstavama Ježeva kućica, Mačak u čizmama i Zagrebački vremeplovci. Ostat će zapamćen kao glumac moćnoga glasa i izuzetne animacijske tehnike, ali i velikog duha te dubokog razumijevanja teatra i lutkarske umjetnosti.

IVICA LUČIĆ

za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Ivica Lučić rođen je 1958. u Osijeku gdje je završio Pravni fakultet. Od polovice 1991. aktivno se priključuje obrani Hrvatske kao zapovjednik voda veze u 106. brigadi ZNG. U glumački ansambl Dječjeg kazališta primljen u lipnju 1993. godine. U ožujku 2014. postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama nego i danas aktivno glumi te je u svojoj karijeri ostvario preko 130 uloga u stotinjak predstava. Osim u matičnom kazalištu nastupao je i u HNK u Osijeku u dvanaest naslova što u dramama što u mjuziklima i operetama, te u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u dva naslova. Lik Čaruge glumio je u dokumentarno-igranom filmu “Ogledalo vremena”, a zapažene uloge ostvario je u filmovima “Šesti
autobus”, “Sveta obitelj”, “Pustara”, te seriji “Šutnja”. Kao glumac-lutkar dobio je niz nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu.